Hur gör man för att vinna ett val?

Med en och en halv vecka till valdagen så ser det ut som att Sverige kan få ett regeringsskifte. Men hur gör man egentligen för att vinna ett val?

1. Ha lösningar på människors problem
Somliga fastnar i ideologiska floskler. Andra i pajkastning mot varandra. Men väljare vill uppleva att politiken gör skillnad för dem själva, för de vardagsproblem de står inför. Det är inte så konstigt, regel nummer ett blir: prata om vad du själv vill och ha lösningar på människors problem.

2. Trygga grundvärderingar
Samtidigt som du ska prata till människor så att de uppfattar det som att du pratar om deras vardag, så vill de uppfatta det som att du står för någonting. Värderingar du inte kompromissar bort får väljarna att känna sig trygga.

3. Bredda sig
Ska du vinna ett val så måste du nå nya väljargrupper utanför de redan frälsta. Och vara konsekvent med det. Nya är mer svårflirtade än de som redan har vanan inne när det kommer till beteenden bakom röstbåset. Den svåra konsten kommer till att vara ihärdig med ditt uppvaktande av en ny väljargrupp, utan att för den sakens skull distansera dig från din tidigare dito.

4. Trovärdig politik
Den som inte kan konkretisera sin politik framstår som att den inte vet vad den vill. Den som kastar ur sig politiska utspel dagarna i ända framstår som oseriös. Den vars budget inte går ihop framstår som mindre genomtänkt. Din politik måste helt enkelt både vara någorlunda förståelig, finansierad och seriös om den ska kunna växa sig till trovärdig i väljarnas ögon.

5. Trovärdiga företrädare
Människor är inte rationella. De röstar inte på den politik de vill ha. De röstar på den politik de tror att de vill ha. De röstar på företrädare de kan känna igen sig i och identifiera sig med. Som ligger rätt i tiden samtidigt som deras cv passar in i berättelsen om deras politik och den värld de vill skapa. Politiker som ofta på mer än ett sätt påminner om sina tilltänkta väljare.

6. Självförtroende och medvind
Uppemot någon procent av väljarkåren är rena medgångssupportrar. De röstar på det lag det går bra för. Ibland är politik så banalt. Människor som inte bryr sig eller har förmågan att skilja de olika politiska förslagen åt utan mest vill vara med när det går bra.

7. Nollsummespel – bättre än din motståndare
Du kan vara bra på allt ovanstående. Men det hjälper inte. Du måste vara bättre än din politiska motståndare. Väljarna ska inte bara gilla dig, ska just ditt parti få rösten så måste de tycka att du är bäst. Politik är ett nollsummespel. Väljarna har bara en röst var i det svenska valsystemet, och går en väljare till ditt parti då betyder det att ett annat parti (eller i enstaka fall sofflocket) samtidigt förlorat en väljare.

8. Låt dig inte luras av din egen propaganda
Som politiker eller strateg vill du antagligen förskjuta väljarnas bild av dina politiska motståndare. Din propaganda ger en lite missvisande och mindre fördelaktig bild av dina politiska motståndare än hur väljare i allmänhet uppfattar dem. Men om din analys av din motståndare börjar utgå från hur du själv kommunicerar, så kommer du antagligen att underskatta dina politiska motståndare. Tony Blair skriver detta i sin självbiografi – det största hotet för Labour att vinna ett tredje val i rad var inte Tories, utan att de skulle låta sig luras sin egen propaganda.

Avslutningsvis
Med risk för att framstå som den största cynikern efter ovanstående rader så måste jag avsluta med att jag avskyr att det är så här, att politiken i en valrörelse förvandlas till så mycket yta, spel och taktiserande. Jag gav mig inte in i det här för att hitta på den bästa sloganen eller den effektivaste kampanjmetoden. Jag gav mig in i det här för att jag trodde på politiken som verktyg för att uppnå verklig förändring. Men den som spelar spelet får anpassa sig efter både reglerna och vilka kort en har på hand.

Den som framställs som en vinnare på söndag nästa vecka har antagligen gjort i åtminstone en del rätt utifrån listan här ovan. Eller vad tror du?

Leave a comment